Tuesday, September 4, 2012

Belajar Masak

Kesinambungan dari kisah semalam, harini lepas aku merajinkan diri macak! (My niece said)

Cadangan menu:

Udang Masak Merah:
Bahan-bahan ( 2-3 orang )


300 g udang sederhana (dibersihkan)
1 sb serbuk kunyit
2-3 sb cili kering kisar
5 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1/2 inci lengkuas (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
1-2 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sdt air asam jawa
1 sb sos tiram
garam dan gula secukupnya - jika perlu
minyak utk menggoreng dan menumis
sedikit bawang besar dimayang, 1 biji cili merah dihiris dan 1 biji tomato dipotong 4.

Cara-cara:
Udang digaulkan bersama serbuk kunyit dan sedikit garam dan diperap dlm 10 minit. Sediakan kuali. Panaskan 2 sudu besar minyak dan goreng udang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Di dalam kuali yg sama, tuangkan sedikit minyak dan panaskan. Tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga terbit bau. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Tambahkan sedikit air dan kacau perlahan.
Masukkan udang dan kacau lg. Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili merah, air asam jawa dan tomato. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu.
Siap untuk dihidangkan


Kacang Panjang Goreng bersama Telur:
Bahan-bahan ( 2 orang makan )


Kacang panjang (dalam 5 batang)
2 biji telur ayam
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Kicap secukup rasa
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
Kacang panjang dipatah2kan sepanjang seinci
Bawang merah & bawang putih di mayang
Panaskan minyak dalam kuali & tumiskan bawang merah/putih yg dimayang tadi
Setelah bawang agak layu, masukkan kacang panjang yg telah dipatah2kan tadi
Kacau sehingga kacang panjang agak layu, pecahkan telur terus ke dalam kuali. Kacau2kan agar kacang panjang & telur bercampur.
Apabila telur agak2 separuh masak, tuangkan kicap & kacau sentiasa supaya kicap akan menyaluti masakan. (kicap tu, agak2 la, jgn sampai hitam legam plak)
apabila telur dah masak, angkat & hidangkan. Masakan ni tak perlukan garam, sbb kicap tu dah memasinkan

Tapi sudah nya masak:



RESEPI STEAMBOAT - KUAH TOMYAM (3-4 orang makan)
2 batang saderi - dipotong 1 inci
2 bungkus paste tomyam adabi
2 ketul kiub tomyam
1 jag air
garam secukup rasa

CARA MEMASAK KUAH TOMYAM
kesemua bahan direbus hingga masak, kemudian asingkan kuah tomyam sajaha ke dalam periuk yang sesuai untuk mencelur bahan2 yang lain.

BAHAN-BAHAN LAIN
isi ayam
udang
sotong
fish cake/ball
sosej
isi ketam
telur puyuh
maggi
cendawan shetaki
cendawan butang
sawi
bunga kobis
kesemua bahan ini (mengikut citarasa anda) dicelur di dalam kuah tomyam dan sedia untuk dihidangkan.

Jat says: Udang masak merah tu guna pes Aliff je, senang! haha


No comments: